BIOCONSTRUCCIÓ, #casesdepalla #casasdepaja#arquitecte

dilluns, 27 de maig del 2013

2a setmana de treball. Barbotina espessa i "paja-barro"


Aquests dies per la primera capa d'arrebossat vam començar a fer barbotines i "paja-barro".  La barbotina o massilla d'argila es tracta d'una mescla feta d'argila i aigua i la textura desitjada depèn de per què la volguem utilitzar o amb de quina manera l'apliquem. Nosaltres n'hem fet una part líquida per pintar les parets abans de la imprimació però bàsicament n'hem fet d'espessa, amb "textura de mousse de iogurt" *(Veure entrad Fe d'errates), ja que com l'apliquem amb les mans. La primera la vam fer amb la formigonera però com en aquesta màquina que tenim gira el cubell i no les aspes ens va quedar molt grumollosa de manera que la vam haver d'acabar igualment amb les mans, així que la resta ja las vam fer directament manualment. 

Per fer la mescla es tracta de posar en un recipient (una carretilla en el nostre cas) aigua i anar afegint argila fins aconseguir la textura desitjada. La màquina ideal per fer-ho seria una batedora professional o un taladro amb broca per remenar pintura. Tot i això la preparació de la mescla amb les mans ha estat la part més divertida de la feina que ens tocava fer aquesta setmana

Quan aconsegueixes la textura de "iogurt" o "mousse", la massa pesa i s'enganxa al cos. En aquest punt es perfecte per aplicar-la amb les mans a les bales i començar a fer la capa d'imprimació.

Deixo algunes imatges del procés des de la barbotina líquida fins arribar a aconseguir la textura desitjada













La  "paja-barro" o "palla-fang" consisteix en agafar trossos de palla solta amb fibra llarga i impregnar-les de barbotina. S'apreten per treure l'excés d'aigua i es deixen reposar. Aquestes "pilotes" serveixen després per anar acabant de reomplir els buits que ens han quedat entre les bales. En tenir fibra podem fer gruixos molt més grossos i es molt moldejable.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada