BIOCONSTRUCCIÓ, #casesdepalla #casasdepaja#arquitecte

diumenge, 19 de maig del 2013

Estructura, banqueta i coberta. Treballs previs

Aquest cap de setmana hem començat amb la feina de construir els murs de palla, però abans us deixo algunes fotos de l'obra abans de l'arribada de la palla i els voluntaris. 


La construcció en si es tracta de dues parets de palla amb una estructura de fusta.  Existeixen molts sistemes constructius amb palla, el sistema "nebraska" (autoportant), amb pilars i bigues, amb calaixos, columnes de fusta, forrats de palla, greb,etc ... Tots els sistemes són bons i cada un té els seu avantatges i els seus inconvenients.



Nosaltres hem optat per el sistema de "columnes" per l'avantatge que ens oferia de construir primer tota l'estructura i la coberta abans d'entrar en la palla. Així mateix com les bales aniran col·locades en vertical ens ha permès dimensionar el tamany dels mòduls i dels ciments. 




Detall cantonada








Hem realitzat una estructura de fusta a partir de taulons de 4x15cm i una banqueta de formigó de 38cm d'ample (el tamany de les bales de cantell que hem utilitzat). Sobre fonamentacions i sobrefonamentacions hi haurien moltes alternatives al formigó (murs de pedra seca, utilitzant neumàtics, superadobes, una doble filada amb "totxos"...) però en aquest cas ha primat la velocitat d'execució i el preu.


Les bales aniran col·locades de cantell i en vertical de 2 en 2, i hem quadrat les alçades i amplades de la fusta amb el tamany aproximat de les bales. Aquesta decisió fa que ens estalviarem fer moltes bales a mesura. (Hem utilitzat més fusta però també hem aconseguit una estructura ben rígida capaç de suportar els pes de la coberta sense estar plena de palla encara). 




A dalt i abaix de l'estructura de fusta hem col·locat làmina impermeable per protegir la palla. La inferior és imprescindible per evitar problemes d'humitat amb la capil·laritat. La superior l'hem posada per seguretat ja que a dalt hi farem uns vitralls amb ampolles de vidre reciclades  i "cob" (terra i palla). D'aquesta manera tenim dos "sectors" independents i queda protegida tota la part de palla.



Vista interior de l'estructura amb la coberta muntada
















Com en qualsevol obra de bioconstrucció amb argila o palla la protecció de la pluja fa que un bon disseny ha d'incloure unes bones "sabates" i un bon "barret". (banqueta de 45 cm d'alt i coberta amb voladius de 50 i 70cm en aquest cas) 

Làmina impermeable transpirable


En aquest cas la coberta és de teula envellida però podria ser vegetal, amb plaques conformades, etc. Tot depèn dels teus gustos i pressupost.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada