BIOCONSTRUCCIÓ, #casesdepalla #casasdepaja#arquitecte

dissabte, 18 d’abril del 2015

1r Taller de Bioconstrucció a Guissona. Imatges

Aquests mesos ha tingut lloc el primer taller de Bioconstrucció al casal de Joves de Guissona, on han passat unes 15 persones de Tàrrega, Florejacs, Aitona, Granollers, Viladecans, Alcover,... i que vaig organitzar des del projecte Casetadepalla. Han estat 5 sessions pràctiques de 3-4h d'introducció a la bioconstrucció, En aquest cas ens hem centrat en la construcció amb terra per introduir en alguns dels diferents camps en que podem usar-la i més tenint en compte que la terra d'excavació per la construcció d'un habitatge es un "residu" i  en canvi és potencialment utilitzable per construir-lo,

En bioconstrucció ja construim amb palla o amb altres materials és molt interessant aprendre a utilitzar aquest material tan antic i noble i alhora tan poc valorat.
Durant el curs hem aprés a entendre quins "grans" conformen la terra, a fer proves i formulacions, i a elaborar i construir amb adobe i Btc. Tb hem experimentat amb la tàpia, hem aprés a fer un arc de mig punt i començat a parlar d'arcs i voltes...
Hem vist morters de terra, bastos i fins, aptes per arrebossar les parets de les nostres cases, hem començat a veure com fer mescles, com aplicar-los, les capes, pros i contres, i finalment vam fer una intervenció al casal de joves en que vam pintar el casal amb pintures naturals d'argila que vam crear allà mateix.

Moltes gràcies a totxs els que heu vingut aquests dies, a tot al taller o les sessions que hagueu pogut venir, ha estat un plaer segur que ens anirem veient!!! i els que se us ha escapat no us perdeu la pròxima! ;)



M'agradaria afegir que en aquest curs he tingut la col·laboració dels companys Marc Saladrigues i Xavi Marco de Bellpuig que van venir a la sessió dels BTC amb la màquina i on vam fer uns BTC (Bloc de terra comprimit) i experimentar amb un BPC (bloc de palla comprimit) ;) ; també no hagués estat possible sense la Iohana del casal de joves i també agrair a a la casa de morters d'argila Ecoclay, que em va cedir morters i pintures que fan ells, per poder provar i donar a conèixer també productes de terra ja fets i de qualitat.

La resta de materials que vam usar van ser terres argiloses segarrenques, arena, graves, palla, i el resultat de tot plegat es que amb aquesta terra és poden fer moltes coses, de fet la Iesso romana, segons m'han comentat, per sobre les pedres actuals s'aixecava amb tàpia. Així que com dic moltes vegades en bioconstrucció no ens hem inventat res ;) per mi simplement és aplicar els coneixements que tenim i mitjans actuals per poder aprendre i millorar si cal, de la construcció tradicional, per fer millors cases i viure millor.




"la tierra se convierte en oro en las manos del sabio" 
Rumi , Pèrsia, SXIII



GALLINER CASETA DE PALLA 2015

Aquesta setmana, per nosaltres ha estat la del Galliner de la casetadepalla, que després de la hivernació hem pràcticament acabat! (falten uns detallets només).




Per una banda em fa molta il·lusió compartir amb vosaltres que surt un artcile publicat del galliner i dels tallers que vam estar fent a la revista  Brizna num 16 de la Red de construcció amb palla. Espero que us agradi! ;)
Des d'aleshores i aquelles fotos hem fet moltes cosetes (tanca amb fustes recuperades -i molt tortes!!!-, pintures a la cal, experiments en tractaments de fusta, reciclatge de portes, abeurador DIY -a millorar-,  menjadora, ponedero, lloc per dormir, piscina de cendres, etc...que explicaré en un altre post Tot ho hem fet nosaltres dos, amb els recursos que teníem a mà.

Però el que ens fa més il·lusió és que el galliner ja té dues gallinetes. L'antonia i l'antonieta, les antonies ;)

Trobar gallines ponedores ha estat una odissea, Nosaltres no en teníem ni idea i pensàvem que estant al camp seria fàcil trobar-ne, però la veritat es que ens ha estat pràcticament impossible trobar gallines diguem-ne  normals, ja que a nivell "industrial" als pollets ja se'ls talla el bec quasi en néixer perquè teòricament no piquin els ous i no es facin mal entre elles, però a nosaltres no ens acabava d'agradar la idea i més tenint en compte que tenen molt espai i estaran picotejant el terra, i per tant és la seva eina. A part no oblidem que aquestes gallines seran la nostra trituradora i generadora de compost per l'hort. Tampoc som uns experts en el tema, però es veu que depèn com es faci pot ser un problema per elles, i posats a comprar tampoc volíem comprar per comprar qualsevol cosa i contribuir amb una pràctica que d'entrada no ens acabava de fer el pes.

Finalment via l'ERA de Manresa, vam aconseguir el contacte del Gerard d'Ecoapallareta que està a manresa i es craidor de pollastres de la raça penedés (millorada), i ens va ensenyar com els tenia ell i tot el cicle que havien passat elles des de pollets allà  a casa seva, on estaven com unes reines i han estat menjant pinso ecològic. Moltes gràcies per tot!! La idea és posar diversitat i acabar posant diferents tipus, havíem vist això de les raçes autòctones recuperades i ens va encantar, tot i que ponen "menys" ous que les "ponederes americanes", però vaja segurament com en tot les coses a foc lent tenen un altre gust.. Esperem amb el temps anar posant diferents varietats i aprendre ;)

La raçana penedés és una raça autòctona d'aquí, Aquestes són tipus "negre" però tenen un munt de reflexos liles, verds, blaus, quan els dona la llum, quines ganes de veure-les grosses i boniques! Les antonies són dues polles joves que van nèixer el 31 de desembre. sembla que encara els i queden 1 o 2 meos per començar la posta, de moment estan espantadetes per el canvi de lloc, i es passen tot el dia  a dins del galliner, senyal que els agrada, però ja s'adaptaran!! I amb el cusco, el nostre gos també ;)





 





Alba i Arnau, Abril 2015

Trobareu tot sobre el galliner de la Casetadepalla amb l'etiqueta #galliner, i recordeu que podeu rebre totes les publicacions si us subscriviu al blog  ;) o també  via FB. ;)

Al segúent album de Fb trobareu vàries fotografies de tot el procés!