BIOCONSTRUCCIÓ, #casesdepalla #casasdepaja#arquitecte

Per què amb palla?

La palla juntament amb la terra, la pedra i la fusta són dels materials més antics de construcció que hi ha. Des de fa mil·lenis s'ha usat com a fibra barrejada amb fang per fer construcció amb terra, però és a partir de l'invent de les embaladores de bales de palla que comencem a construir amb les bales senceres.  Des d'aleshores (fa  uns 100 anys)  s'han construït moltes cases, primer a Estats Units i després a molts altres llocs del món, i moltes d'elles estan a dia d'avui en bones condicions. Per exemple la Maison Feuillete a Montargis, França de 1920, ara seu de la Red de construcció amb palla francesa.

Al meu entendre és molt interessant també perquè uneix dos dels pilars bàsics de la vida que són l'Agricultura/alimentació (la palla és un residu del cereal, el conreu més extens del món) i el dret a un Habitatge digne. (En aquest cas ecològic i de qualitat)



Una casa de palla és transpirable, càlida a l'hivern i fresca a l'estiu pel seu gran poder aïllant,  i ens garanteix un gran comfort  a part de ser biològicament compatible amb nosaltres (casa sana). Tot i això encara és un sistema bastant desconegut en aquest país i que a priori genera molts dubtes:

Però i el foc?

Encara que sembli mentida no cremen, i diversos estudis de resistència al foc han passat les normatives més estrictes de construcció a Alemanya i Estats Units per exemple.

I en ser orgànica, no es podreix?

No si la dissenyem i construïm bé, coneixent el material.

És possible fer una casa legal amb palla?

Sí, per suposat! En tenim ja alguns exemples a Catalunya, Espanya i a molts altres països del món com Alemanya, França, Estats Units, Pakistán, Xile, Anglaterra, etc... Només us falta un equip de tècnics que us ajudin i vulguin fer-ho. I aquí en teniu un ;)


Per construir amb bales de palla bàsicament existeixen 3 sistemes:

1. La palla és estructural i tancament  a la vegada: SISTEMA NEBRASKA (autoportant)

2. La palla és un element de tancament i hi ha una estructura (generalment de fusta)
                                  Pilars i bigues
                                  Estructures lleugeres
                               
3. Sistemes mixtes

i també sistemes prefabricats en d'altres països o elaborats aquí també.

I quin aspecte té?

Doncs podem construir amb palla de moltes maneres, en obra nova o rehabilitació, fent formes molt orgàniques o arrodonides o molt rectes, amb una concepció moderna o naturalitzada. Amb acabats de terra o cal, fusta, murs verds, pedra, ceràmica o molts altres materials.



Alguns exemples de projectes molt bons i diversos, que m'agraden i demostren les possibilitats d'acabats i versatilitat d'aquest material. D'esquerra a dreta i de dalt a baix:

1. Casa peter, Vallgorguina. Arq. Valentina maini
2. Habitatge a Suissa. Werner Schmidt
3.Lorenea, Noain. Iñaki Urkia
4.L'horta de la Viola/Taller de palla. Maren térmens
5.Lilac, leeds. Craig White
6. Habitatges de protecció oficial. UK. Amazon neils
7. Residencia jules ferry, Paris. Antoine Pagnoux
8. Mas Franch, la Garrotxa. Juan pedro Franco. autoconstructor.
9. Casa Rikki, Aulàs. Rikki Nitzkin
10.La plana, Sta maria d'Oló. Constructor: Erick garcía.

Òbviament a darrera de cada un d'aquests projectes hi ha un equip de gent que els ha fet possible i en podríem afegir moltíssimes més d'Okambuva, Taller karuna, Casa pasiva o de molts altres

Com arquitecte col·legiat, des de Casetadepalla estaré encantat en ajudar-vos a fer els vostres projectes realitat, i construir moltes llars adequades a cada lloc, entenent que l'habitatge és la nostra tercera pell. Us puc ajudar a definir quina és la vostra casa desitjada i veure com podem materialitzar-ho, tenint en compte els recursos i materials disponibles,  ja siguin en processos de construcció convencional, amb petita participació dels promotors o voluntaris o en formats d'autoconstrucció assistida. 

També per això podem jugar amb el joc de la CASETADEPALLA de maquetes per autoconstructors, ja que m'agrada establir eines de participació entre arquitectes/dissenyadors, constructors i futurs habitants ;)



Així doncs construir amb palla o amb d'altres materials naturals i sobretot tenint en compte un bon disseny i un bon disseny bioclimàtic és sens dubte molt millor, i molt més confortable i econòmic de mantenir a la llarga!!!

Al web de la Red de construcció amb palla de la qual sóc membre trobareu molta més informació!

A Construir!




Casetadepalla@gmail.com


Video amb la meva xerrada a l'ecoreus (2014) sobre construcció amb palla: per començar a  entendre i veure les possibilitats del material, preus etc.. ;):


Video time-lapse. construcció cabana de palla Escola Agrària de Tàrrega 2015:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada